Röntgenfoto's bij uw huisdier

Röntgenfoto’s worden gemaakt met behulp van röntgenstralen. Deze röntgenstralen gaan dwars door het lichaam heen en worden dan opgevangen op een plaat die gevoelig is voor deze stralen.

Onze moderne digitale röntgenappatuur wordt gebruikt ter ondersteuning van het stellen van diagnoses, maar ook voor het maken van bijvoorbeeld officiële HD- en ED-foto's. 

Omdat de foto's digitaal gemaakt en opgeslagen worden, kunnen wij de foto’s op uw usb-stick plaatsen of naar u mailen. 

Op een röntgenfoto kunnen we het volgende goed zien:

  • Metaal
  • Bot
  • Weke delen
  • Vet
  • Gas 
De weke delen hebben dezelfde lichtgrijze kleur op een röntgenfoto hierdoor kan er vaak geen onderscheid gemaakt worden tussen verschillende organen.

Lichaamsdelen die goed te beoordelen zijn op een röntgenfoto:

  • Skelet: röntgenfoto's zijn zeer geschikt om botten van de poten in beeld te brengen. Ook geven ze informatie over de schedel of over de wervelkolom.·       
  • Borstholte (thorax): de longen zijn goed in beeld te brengen met röntgenfoto's. Ook kan er met röntgenfoto's wel een indruk verkregen worden over de grootte en de vorm van het hart. Met een echo kan meer informatie verkregen worden over het hart, omdat de spierwand van het hart, de hartkleppen en het bloed dat in het hart zit dezelfde kleur hebben op een röntgenfoto.      
  • Buikholte (abdomen): Vooral in het laatste stadium van de dracht is een röntgenfoto geschikt om een te zien hoeveel pups/kittens aanwezig zijn. 
Soms kan een röntgenfoto van de buikholte goede eerste informatie opleveren, vaak wordt er na een echo van de buik gemaakt voor meer informatie.  De organen in de buikholte geven dezelfde lichtgrijze kleur op de röntgenfoto.

De straling die vrijkomt bij het maken van een röntgenfoto is gevaarlijk. De dierenarts en of assistente draagt daarom beschermende kleding, waarin lood is verwerkt om de stralen tegen de houden.

Vanwege deze straling mogen de strikt noodzakelijke personen in de röntgenkamer aanwezig zijn. Dit is een wettelijke verplichting en betekent dat u niet in de röntgenkamer aanwezig kunt zijn als er een röntgenfoto van uw huisdier moet worden gemaakt. Natuurlijk krijgt u wel de foto’s te zien en bespreekt de arts deze met u.
 
In de meeste gevallen zal de dierenarts die de foto gemaakt heeft, deze ook beoordelen.​
In sommige gevallen kiest de dierenarts ervoor om de foto met een specialist te bespreken.