Ontwormen

Het is u vast niet ontgaan dat per 1 januari 2008 de wormmiddelen voor paarden niet meer vrij te verkrijgen zijn. Dit heeft alles te maken met het feit dat veel wormen van het paard ongevoelig worden voor de verschillende wormmiddelen.
De oorzaak hiervan is het jarenlang straf ontwormen van onze paarden. De laatste jaren zien we zelfs dat de spoelworm van het paard ook ongevoelig is geworden voor de nieuwste wormmiddelen. Helaas komen er voorlopig geen nieuwe wormmiddelen op de markt. 

De noodzaak van gericht ontwormen wordt dus steeds groter. Dit houdt in dat de mest van de paarden onderzocht wordt op de aanwezigheid van wormeieren. Onder de microscoop kunnen we zien wat voor soort wormen het zijn en hoe ernstig de besmetting is. 
Op het moment dat er geen wormeieren gevonden worden hoeft het paard dan ook niet ontwormd te worden.

Dit is wel altijd afhankelijk van een aantal factoren, namelijk of er weidegang is, of er regelmatig mest geruimd wordt, of er ook jonge paarden staan en of er veel wisseling in paarden is. U kunt elke dag tussen 8.00 en 18.00u verse mest brengen. U wordt dan dezelfde dag nog gebeld over de uitslag en krijgt dan een passend advies. In veel gevallen zal blijken dat u met veel minder wormmiddelen af kan, wat onze paardenpopulatie alleen maar ten goede komt.

Klik op onderstaande links voor de artikelen over ontwormen.

Wormen bij paarden

Ontwormingsschema Paard